Blogg - Senaste nytt
Behandla text för olika kanaler | Novoterm

Så fungerar textbearbetning

2019-06-24

SÅ FUNGERAR TEXTBEARBETNING

När det kommer till text och språk finns det mycket att tänka på. En välskriven text kan till exempel öka intresset hos läsaren, något som gör texter i marknadsföringssyfte otroligt viktiga. Men för att en text ska bli intressant och fånga läsaren behöver den, förutom att innehålla rätt information, också vara välskriven med ett bra flyt. En del personer är exempelvis skickliga på att skriva informativt men kanske inte särskilt läsvänligt. Det finns olika tjänster inom text- och språkbranschen som erbjuds för att hjälpa till med just detta. Genom att få hjälp med textbearbetning eller textredigering, kan texten återfå rätt flyt, känsla och tonalitet utan att information försvinner. Korrekturläsning säkerställer att texten är korrekt utifrån rådande språkliga och grammatiska regler.

Vad är skillnaden mellan textbearbetning och textredigering?

Om man jämför bearbetning av text med textredigering, vad skiljer sig egentligen? En textredigerare arbetar ofta mer som en korrekturläsare vars huvudsakliga uppgift är att korrigera grammatiska och språkliga fel eller rena slarvfel. En textredigerare går även igenom texten för att få den att flyta på bra och vara enkel att förstå. Ibland lägger redigeraren till någon rubrik eller en ingress, men hen kan också korta ner texten och förändra själva dispositionen. Skillnaden mellan bearbetaren och redigeraren är därför kort sagt att den som bearbetar en text kan göra betydligt större förändringar medan redigeraren försöker låta så mycket av originaltexten som möjligt bestå.

Vad är textbearbetning?

t bearbeta en text innebär ett mer omfattande arbete än att redigera. Man kan säga att bearbetning är ett arbete som sker på djupet, eftersom bearbetaren inte bara gör allt som en redigerare gör – dvs. kontrollerar textens språkliga korrekthet, flyt och läsvänlighet – utan även kan komma att skriva om hela textstycken för att skapa ett mera sammanhållet innehåll med tydlig röd tråd. Bearbetaren kan även lägga till nya rubriker eller citat för att skapa en ännu bättre och mer läsvänlig text. 

Hur fungerar textbearbetning av information?

För dig som vill ha en genomgång av en mer branschspecifik och informationsspäckad text, är textbearbetning av information rätt val. Bearbetaren är van att arbeta med ”tyngre” texter med mycket information. Personen ser till att kontrollera att texten har rätt tonalitet, flyt och riktar sig till rätt målgrupp, samtidigt som informationen kommer fram på bästa sätt. Textbearbetning av information är vanligt inom branscher som IT, medicin och bygg.

Kontakta rätt företag – Kontakta Novoterm

För dig som är i behov av textbearbetning eller korrekturläsning, kontakta oss. Vi erbjuder kompletta språktjänster med allt från översättningar på över 40+ språk till korrekturläsning, textredigering och textbearbetning. Gäller det stora textmängder, är det inga problem. Vi tar oss an uppdrag från företag av alla storlekar, alltid med en noggrann kvalitetskontroll av texterna utan att leveranstiden blir för alltför lång. För att veta mer om hur bearbetning eller korrektur fungerar, kontakta oss direkt. 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Novoterm.”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 − två =